PromotiiRomania.ro

luni, 8 octombrie 2012

Iubirea

"Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc. "  (Liviu Rebreanu)


   Iubirea este un sentiment de dragoste,de apreciere si respect pentru o persoana de sex opus. Putem zice ca iubirea este tot ceea ce ne inconjoara,nu cred ca exista fiinta care sa nu iubeasca.Orice fiinta iubeste in felul ei.
   Iubirea o intalnim si in curentul literar romantism,dar si in simbolism. In ambele curente literare intalnim iubirea,dar tratata in mod diferit. Romantismul ne prezinta tema iubirii impletita cu cea a naturii,introducandu-ne intr-o lume de basm,iar in simbolism iubirea ne este prezentata ca nevroza.
   Mihai Eminescu fiind considerat cel mai important poet romantic al nostru,prezinta iubirea ca pe un sentiment esential,ca pe o divinitate,in majoritatea operelor sale. Pentru el iubirea inseamna totul,daca nu iubesti,nu existi.  Mihai Eminescu vede iubirea ca pe un sentiment puternic,mascat de un decor perfect,natura. Si in poezia "Floare albastra" Mihai Eminescu ne prezinta iubirea ca pe un sentiment suprem,dar si in aceasta opera,tema iubirii este strans legata de cea a naturii,natura fiind cadrul protector pentru tinerii indragostiti.
   Daca in romantism iubirea este prezentata de M.Eminescu atat de frumos,ca fiind indispensabila vietii,George Bacovia,in operele sale,vorbeste despre iubire foarte putin. El sustine ca acest sentiment nu este benefic pentru spiritul uman.
   In operele simboliste ale lui Bacovia, iubita este o fecioara palida,despletita,care canta la clavir muzica funebra. Cadrul in care ne este prezentata iubirea in operele lui Bacovia fiind unul macabru,tema principala fiind moartea,nu iubirea.
   In aceste doua curente literare,iubirea ne este prezentata in mod diferit,pentru Eminescu este indispensabila,iar pentru Bacovia nu este benefica,fiind prezentata ca nevroza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu